Profilaktyka próchnicy

gabinet stomatologiczny katowice
Profilaktyka polega głównie na edukacji zdrowotnej, endogennym i egzogennym dostarczaniu fluorków (fluorek sodu, fluorokrzemian) do organizmu, szczotkowaniu zębów, stosowaniu płukanek, nici dentystycznych i innych przyborów do higieny jamy ustnej, unikaniu częstego spożywania węglowodanów próchnicogennych (głównie sacharoza, ale również glukoza, fruktoza, maltoza), wizytach kontrolnych w gabinecie dentystycznym. Mikrobiolodzy z UCLA School of Dentistry w listopadzie 2011 ogłosili, iż opracowali płukankę do ust zawierającą STAMP (ang.
specifically targeted anti-microbial peptides) o symbolu C16G2, dobrze rokującą jeśli chodzi o eliminację S.
mutans (bez wpływu na bakterie saprofityczne) i zapobieganie próchnicy1.

Jest to pierwsze tego typu celowane działanie na świecie.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Próchnica_zębów

Znieczulenia u dentysty

Leczenie zębów u dentysty może kojarzyć się z nieprzyjemnym i specyficznym bólem, jednak z pomocą nowoczesnych środków znieczulających można te odczucia zminimalizować, a nawet zniwelować. Coraz więcej gabinetów dentystycznych zaopatruje się w coraz nowocześniejsze metody znieczulania miejscowego, a nawet ogólnego. Jeżeli jesteśmy wyjątkowo wrażliwi, albo mamy do wykonania skomplikowany zabieg warto wybrać się do gabinetu, który oferuje znieczulenie ogólne- czyli narkozę.

Typy próchnicy

gabinet stomatologiczny katowice
Próchnicę można podzielić na kilka rodzajów, w zależności od miejsca występowania oraz przebiegu ? wyróżniamy: 1.
Próchnicę kwitnącą ? szybko postępująca próchnica, obejmująca w krótkim czasie wiele zębów. W wielu przypadkach dotyczy powierzchni zębów wolnych od próchnicy.
Można ją stwierdzić u osób ze zmniejszonym wydzielaniem śliny, bądź u młodych ludzi spożywających często kariogenne produkty. 2.

Próchnicę wczesną ? pojawia się na zębach mlecznych w niedługim czasie od momentu ich wyrznięcia.

Najczęściej dotyczy zębów siecznych szczęki, a następnie rozwija się dalej i atakuje kolejne grupy zębów.

Powstaje na powierzchniach wargowych w okolicy szyjki zęba, czyli tuż przy dziąśle.

Charakteryzuje się bardzo szybkim przebiegiem, w wyniku którego dochodzi do zniszczenia dużej powierzchni zębów w krótkim czasie. 3.
Próchnicę butelkową ? jest jedną z odmian próchnicy wczesnej.
Przyczyną jest przedłużone karmienie butelką dziecka, szczególnie jeśli są to pokarmy sztucznie dosładzane.
Mają one zazwyczaj papkowatą konsystencję, co powoduje przyklejanie się resztek do słabo zmineralizowanych zębów w miejscu przylegania smoczka.

W bardzo szybkim czasie powstają tam ubytki próchnicowe. 4.

Próchnicę ostrą ? występuje gdy atak bakteryjny jest dominujący nad procesami obronnymi zęba.
Najczęściej dotyka osoby młode, gdyż kanaliki zębinowe są u nich znacznie szersze niż u dorosłych, co sprzyja szybkiemu rozwojowi próchnicy.

Przybiera ona wtedy kolor jasny i miękką, mazistą konsystencję. 5.

Próchnicę przewlekłą ? występuje najczęściej u osób dorosłych i starszych. Jej postępowanie jest wolniejsze niż próchnicy ostrej, co związane jest z fizjologicznymi mechanizmami obronnymi, jak odkładanie się zębiny wtórnej obronnej. Kanaliki zębinowe z wiekiem stają się coraz węższe, co również zapobiega szybkiemu rozwojowi próchnicy.
Przybiera ona ciemny kolor i dosyć twardą konsystencję. 6.
Próchnicę wtórna ? powstaje wokół wcześniej założonego wypełnienia. Przyczyną mogą być błędy podczas opracowywania ubytku, jakość materiału do wypełnienia, brak szczelności brzeżnej wypełniania, bądź odłamanie jego brzegu.Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki/Pr%C3%B3chnica_z%C4%99b%C3%B3w.