Badania dotyczące zdrowia

dezynfekcja narzędzi
Nauka o zdrowiu Nauka o zdrowiu obejmuje wiele dyscyplin.

Wyróżnia się dwa główne podejścia: badanie ciała ludzkiego i spraw związanych ze zdrowiem w celu zrozumienia funkcjonowania organizmu ludzkiego (i zwierzęcego), zastosowanie tej wiedzy w celu polepszenia zdrowia a także zapobiegania i leczenia choróbpotrzebny przypis. Badania dotyczące zdrowia przeprowadzane są głównie w takich dyscyplinach jak biologia, chemia czy fizyka a także w różnorodnych dziedzinach multidyscyplinarnych (na przykład socjologia medycyny).

Innymi dziedzinami przyczyniającymi się do poszerzenia wiedzy o zdrowiu, w których wykonywane są badania są biochemia, epidemiologia i genetyka. Celem stosowanych nauk zdrowotnych jest nie tylko poszerzenie wiedzy o zdrowiu, ale także bezpośrednie go polepszenie.
Niektórymi z nich są: inżynieria biomedyczna, biotechnologia, pielęgniarstwo, dietetyka, farmakologia, farmacja, zdrowie publiczne (zobacz poniżej), psychologia, fizjoterapia i medycyna.
Świadczenie usług na rzecz utrzymania lub polepszenia zdrowia człowieka nosi nazwę opieki zdrowotnej (zobacz powyżej).Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Zdrowie

Czynniki chemiczne używane do dezynfekcji

Czynniki fizyczne używane do dezynfekcji: Para wodna ? do dezynfekcji wcześniej oczyszczonego sprzętu, odzieży, unieszkodliwiania odpadów, używa się pary wodnej w temperaturze 100?105 °C pod zmniejszonym ciśnieniem (0,45?0,5 atm).
Pary wodnej pod normalnym ciśnieniem używa się do odkażania m.in.

wyposażenia sanitarnego. Promieniowanie ? do odkażania używa się promieni UV o długości fali 256 nm, które niszczą drobnoustroje w powietrzu i na niezasłoniętych powierzchniach. Czynniki chemiczne używane do dezynfekcji: czwartorzędowe sole amoniowe, alkohole, np.

alkohol etylowy, alkohol izopropylowy, aldehydy, np. formaldehyd, aldehyd glutarowy, związki fenolowe, np. krezol, rezorcynol, biguanidy, np.

chlorheksydyna, związki metali ciężkich, np.

srebra, miedzi, rtęci, związki halogenowe, np.
jodyna, chloramina, jodofory, fiolet krystaliczny (barwnik), mleczan etakrydyny (Rivanol), utleniacze ? nadtlenki, np.

H2O2 lub nadmanganiany, np.

nadmanganian potasu, tenzydy, np.

mydła, kwasy i zasady. Im dłuższy jest czas działania i im wyższe stężenie środka dezynfekcyjnego (z wyjątkami), tym większa część drobnoustrojów zostanie zniszczona.
Ze względu na to, iż środki chemiczne zwykle nie działają w środowisku suchym, ważny jest również stopień ich wilgotności, co jest szczególnie istotne w dezynfekcji powietrza.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dezynfekcja

Do dezynfekcji stosuje się metody

dezynfekcja narzędzi
Dezynfekcja (po polsku dosłownie oznacza odkażanie) ? postępowanie mające na celu niszczenie drobnoustrojów i ich przetrwalników1.

Dezynfekcja niszczy formy wegetatywne mikroorganizmów, ale nie zawsze usuwa formy przetrwalnikowe1.

Zdezynfekowany materiał nie musi być jałowy.
Dezynfekcja, w przeciwieństwie do antyseptyki dotyczy przedmiotów i powierzchni użytkowych. Wyniki dezynfekcji zależą od trzech czynników: drobnoustroju ? gatunek, liczba, aktywność fizjologiczna, środka dezynfekcyjnego ? właściwości chemiczne i fizyczne, stężenie, czas działania, środowiska ? temperatura, wilgotność, pH, obecność materii organicznej, poziom kationów Ca2+ i Mn2+ itp. Do dezynfekcji stosuje się metody fizyczne, chemiczne i termiczno-chemiczne1.Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dezynfekcja.

Widok do druku:

dezynfekcja narzędzi