Dawkowanie i suplementacja- o treningu

jest to dieta bogata w białko, a jednocześnie bardzo lekkostrawna i pozwalająca na utrzymanie stałej i odpowiedniej masy ciała. Jednocześnie stosowane przez sportowców diety są dostosowane do wykonywanej przez nich dyscypliny.

Dodane: 15-11-2016 07:02
Dawkowanie i suplementacja- o treningu odżywki białkowe sklep

Diety sportowe jako uzupełnienie wykonywanych ćwiczeń

Sportowcy znani są z tego, że wykonują intensywne ćwiczenia fizyczne, które są uzupełniane stosowaną przez nich dietą. Zwykle jest to dieta bogata w białko, a jednocześnie bardzo lekkostrawna i pozwalająca na utrzymanie stałej i odpowiedniej masy ciała. Jednocześnie stosowane przez sportowców diety są dostosowane do wykonywanej przez nich dyscypliny.

Dzieje się tak dlatego, że jedni sportowcy zobowiązani są do utrzymywania niskiej masy ciała, a inni muzą posiadać odpowiednią masę mięśniową, żeby mogli wygrywać zawody, w których uczestniczą. Jednocześnie diety sportowe dzielą się na diety całoroczne i diety wprowadzane przed konkretnymi zawodami. Dzięki temu sportowiec może sobie pozwolić czasami na małe przyjemności, a jednocześnie kompleksowo przygotować się do najważniejszych zawodów.


Dieta w Wikipedii

Dieta (z stgr. ?????? diaita ? ?styl życia?) ? sposób odżywiania. Potocznie często używane nieprawidłowo, w stosunku do diet odchudzających.

Termin dieta, stosowany w nauce o żywieniu człowieka ma różne znaczenia. Ogólnie wyróżnia się 4 rodzaje diet:

dieta zwyczajowa (naturalna) ? powszechny w danej społeczności sposób odżywiania się,
dieta alternatywna ? przyjęty w sposób świadomy sposób odżywiania się mający na celu rezygnację ze stosowania niektórych pokarmów i metod ich przygotowania (np. wegetarianizm),
dieta lecznicza ? żywienie w którym z przyczyn zdrowotnych zmodyfikowano podaż produktów spożywczych (produkty zalecane, dozwolone i zabronione), konsystencję diety, techniki kulinarne. W medycynie pod nazwą dieta rozumie się dietę leczniczą,
dieta doświadczalna ? specjalnie skomponowane pożywienie wykorzystywane w badaniach żywieniowych, które mogą być prowadzone na zwierzętach laboratoryjnych lub ludziach.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dieta


Encyklopedia o superfoods

Superfood ? termin marketingowy wykorzystywany do określania nieprzetworzonej żywności pochodzenia naturalnego, rzekomo bogatej w składniki odżywcze, których ilość i właściwości mają działać korzystnie na organizm człowieka.

Termin po raz pierwszy został użyty przez Aarona Mossa w czasopiśmie ?Nature Nutrition? w 1998. Określenie to szybko stało się wykorzystywanym hasłem w artykułach, pojawiających się w gazetach i czasopismach, które miały za zadanie poszerzyć wiedzę na temat zdrowego odżywiania oraz zaleceń dietetycznych. Bardzo szybko pojęcie super żywności zostało wykorzystane przez marketingowców i przemysł spożywczy, tak, aby ich produkty były bardziej atrakcyjne dla klientów

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood



© 2019 http://to.bialowieza.pl/